+381 62 218 454

Pokreni se

Praktikujte zdrave životne navike

Kako stvarno da postaneš programer ;)

Pozdrav dobri ljudi 🙂

U ovim danima pandemije i sa mirisom nadolazeće ekonomske krize sa kojom će se verovatno susresti ceo svet ipak treba razmišljati u pozitivnom smeru i nekako pronaći sebe u svom tom ludilu.

Mnogi se pitaju kako da se pripreme za nove uslove života i rada. Mnogi poslovi se sele online i tu je prostor koji pruža najviše potencijalnih mogućnosti. Bio to neki programerski, dizajnerski, e commerce ili marketing posao sve jedno je….Prostor je nastao, desila se pukotina u javnom mnjenju što je jednom lepo rekao Milan Mladenović i sada treba uleteti kroz nju i na tragu nekih svojih afiniteta se namestiti u vremenu i prostoru.

Nezahvalno je nekome reći uradi to i to i postaćeš programer. Ne postoji magična formula, već postoji iskustvo, a na tragu iskustva o tome i pišem. Radeći kurseve u učionici i online, negde sam video šta je ljudima najvažnije u procesu učenja.

Prvo i najvažnije pravilo je da treba sesti i nekoliko meseci učiti najačim mogućim tempom nekoliko sati na dan i rezultat dolazi brzo i to sad dalje zavisi od samog afiniteta, talenta i neke uvežbanosti kvalitetnog učenja. Treba učiti bez panike, bez pritiska, ali i probuditi strast prema učenju.

Ovaj tekst je svakako vezan za učenje programiranja, ali slično je u poređenju sa bilo kojim drugim učenjem, rezultat je najdirektnije vezan sa količinom utrošenog vremena.

Najteži je početak

Kao što znamo svi svaki početak je težak, ali to ne znači da treba odustajati i da ne treba podići lestvicu, kao i verovati u sebe. Kod programiranja je veoma važno učiti sa razumevanjem. Ne treba odmah projektovati vreme za uspeh, ono varira. A samo zaposlenje je rezultat naučenog. Znam primere raznih puteva, nekoliko njih koji su za nekoliko meseci prošli proces učenja u kombinaciji kursa i neke knjige i uspeli su. Ali svi ti primeri imaju nešto zajedničko. Rad koji je oduzimao 5 do 6 sati na dan.

Žrtva je ono što je neophodno, a i taj princip je svima poznat iz životne škole kroz prolazimo neizostavno. Trud dolazi na kraju i isplati se. Prvo moramo da obradimo njivu, posejemo, zatim obrađujemo određeno vreme i plod dolazi na kraju.

69524164_10214655961580118_9145263984948019200_n
69735696_10214655961860125_742935041906049024_n
previous arrow
next arrow
69524164_10214655961580118_9145263984948019200_n
69735696_10214655961860125_742935041906049024_n
previous arrow
next arrow

Na slajderu iznad je moj početak kroz Adobe Dreamviewer, odmah sam shvatio da mora da se nauči HTML i CSS, da nije dovoljno da se sklepa nešto i da ne znam kako i zašto sam to napravio. Zato sam kupio svoju prvu knjigu HML i CSS briljantno, odlična knjiga, to je bilo pre nekih 5 godina.

Tih dana nije bilo puno kvalitetnih tutorijala i kurseva kao danas, a kada je čovek neiskusan puno šara levo – desno i troši puno vremena učeći iste stvari i često upadne u začarani krug tutorijala. Potrebno je praktikovanje naučenog, najkraće rečeno vežba, izazov koji se mora odraditi.

I na tom tragu sam i negde ušao u priču edukacije, da bih pomogao drugima u tim danima kada je muka najveća. Okolnosti su dovele da u saradnji sa novosadskom ženskom inicijativom radim na obukama za nezaposlene žene u 10 opština Vojvodine. Posle pozitivne ocene žena koje su prošle obuku počeo sam da predajem u IT fusion školi u učionici, pa pre godinu dana pokrenuo i online platformu za radionice koje idu uživo Webcon i tu negde se potpuno se pronašao. Online obuke su dobre jer posle časa ostaje snimak, a to je najvažnije da možemo da ponovimo ono što smo radili i tu negde vidim manu tradicionalnog školovanja, jer nema snimka koji kada se pogleda više puta može mnogo da pomogne i vrati nas na ono što nismo u prvi mah naučili ili razumeli.

Učiti učiti i samo uči TI

Suma sumarum svega je učenje i to je najbolje kombinacija online i tradicionalno iz knjiga, jer se ta dva principa nadopunjuju, ja oduvek volim knjige i jedan od hobija mi je njihovo sakupljanje, pa za svaku novu tehnologiju pročitam nekoliko knjiga i one mi na kraju ostanu i za uspomenu 😉

Što se tiče online pristupa tiče, imamo radionice koje idu online uživo i imamo i Full stack development kurs koji sumira sve najpopularnije tehnologije iz Javasctipt i PHP miljea, uključujući i WordPress kao najdominantniji CMS sistem. Evo i linka do kursa koji počinje 12. aprila i traje 4 meseca, radi se svaki radni dan u večernjin časovima, a subotom imamo online konsultacije da odgovorimo na dodatna pitanja. Za podršku i komunikaciju koristimo i Slack.

Ovo nije jedini odgovor kako postati programer, ali svakako jedan od delotvornih načina, koje potvrđuju mnogi naši polaznici sa kojima se družimo i mimo šasova i radionica jer su srećni što smo im pomogli na putu učenja programiranja, iako je taj put trnovit jedan je od dobrih puteva za poslove 21. veka.

Pozdrav svima i želim Vam puno uspeha koji god put u životu da izaberete.

Slobodan